De geschiedenis van Schellinkhout, periode 1921.

De tijdlijn van Schellinkhout van 1921.

1921
Een erg droge zomer. Er worden meer dan 113 "warme" dagen (= boven 20 graden Celcius) gemeten. Drinkwater wordt met waterwagons over de spoorlijn aangevoerd van het Hoornse waterleidingbedrijf.

Uit: Het Vaderland, staat- en letterkundig nieuwsblad van 27 juli.
DE POKKEN.
Onder Schellinkhout doen zich, volgens de Tel., ziekteverschijnselen voor, die op pokken wijzen. De medici daar en te Hoorn, met medewerking van de respectievelijke burgemeesters doen alle mogelijke moeite het gevaar te localiseeren.

Uit: Limburger Koerier van 28 juli.
Pokken.
Onder Schellinkhout, nabij de gemeente Hoorn, hebben zich ziekteverschijnselen voorgedaan, die op pokken wijzen. De medici hopen deze siekte tot een enkel geval te kunnen bepalen.

In de woning "Schellinkhout 94" woont de familie Weel (zie 1921-1925). Het huis wordt in 1911 gekocht door Pieter Weel, geboren 25 maart 1883 te Schellinkhout, overleden te Andijk op 9 april 1966.
Deze Pieter is een zoon van Cornelis Weel, geboren te Schellinkhout op 28 maart 1853 en overleden te Schellinkhout op 28 maart 1921 en Willempje Klaver, geboren te Schellinkhout op 27 januari 1856, overleden te Schellinkhout op 7 februari 1941.
   
Twee afbeeldingen van Willempje Klaver en één van Cornelis Weel.

Pieter Weel gaat in bedoeld huis wonen met zijn vrouw Aaltje Meurs, geboren 25 juli 1892 te Opperdoes, overleden te Schellinkhout op 7 februari 1942. In de achtertuin van dit huis staat een grote druivenkas. Omstreeks 1962 wordt de kas verkocht en gesloopt. Het hout en het glas worden hergebruikt, maar de betonnen voeting verdwijnt in een terplaatse gegraven greppel en ligt daar hoogstwaarschijnlijk nog steeds diep onder de grond. De vrijgekomen grond wordt verkocht aan de eigenaren van de huizen die op dat moment aan de zuidkant van de Meeweg staan. Prijs per perceel: f 1000,-.
   Pieter Weel en zijn vrouw Aaltje Meurs.


De druivenkas. Helemaal links is nog juist het bullehuis te zien (zie 1966).

     
Foto 1: Pieter Weel en Aaltje Meurs voor hun kas in de achtertuin.
Foto 2: Pieter Weel aan het draaiend rad bij een festiviteit.
Foto 3: Pieter Weel aan de achterzijde van zijn woning.
Foto 4: De druivenkas. Aan de rechterkant zien we de achterkant van de aan de zuidzijde van de Meeweg (maart 1958).

Het echtpaar Weel-Meurs krijgt 3 kinderen: Dochter Willy (Zij is de echtgenote van bakker Davids), dochter Wijda (zij huwt met Jan Bruin uit St. Pancras en gaat daar wonen. Zij is in Ouddorp overleden) en zoon Cor, geboren op 25 november 1923 te Schellinkhout.
     
Foto 1: Wijda, Willy en Cor Weel.
Foto 2: Cor Weel op zijn driewielertje aan de achterzijde van de ouderlijke woning.
Foto 3: Willy Weel bij de naaimachine.
Foto 4: Wijda Weel met een pan.

Cor trouwt op 23 oktober 1952 met Klazien Visser (roepnaam Sien). Het bruidspaar woont vervolgens gedurende acht jaar bij vader Pieter Weel in. Vader Piet heeft zijn hele leven bij het hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier gewerkt. Op onderstaande foto's uit omstreeks 1935 zien we de "teerploeg" van het hoogheemraadschap. Pieter Weel maakt op dat moment deel uit van deze ploeg.
   
Op foto 1 is Pieter Weel de man met pet die met zijn rug naar de dijk gekeerd staat.
Op foto 2 is Pieter Weel de tweede man van links.
Op foto 3 staat Piet Weel helemaal links.

Het gezin van Cor Weel verhuist in januari 1961 naar Hauwert en woont sedert september 1982 in Dieren. Cor Weel overlijdt op 18 december 2005 te Arnhem en wordt in Dieren gecremeerd. Cor is tijdens zijn werkzame leven timmerman. Hij werkt onder andere bij aannemer Piet Leegwater (zie 1949).
 De trouwfoto van Cor Weel en Klazien Visser.

Dirk Weel is de tweede zoon van Cornelis en Willempje. Hij is geboren te Schellinkhout op 4 december 1890. Hij blijft ongehuwd en is op 27 januari 1951 overleden te Medemblik.
 De broertjes Pieter en Dirk Weel.

In de winter van 1952-1953 wordt de woning Dorpsweg 110 inpandig verbouwd en is er aan de achterkant een dakkapel op gekomen. Anno 2003 is deze woning het onderkomen van familie Rezelman, Dorpsweg 110.
   Dorpsweg 110 anno 1924 en anno 2004.

Pieter Weel (de postbode) is een broer van opa Cornelis Weel (geb. 19 maart 1871). Deze Pieter Weel is geboren op 19 maart 1871 te Hem en overleden te Hoorn op 6 september 1949. Hij is gehuwd met Maartje Bakker, geboren te Berkhout op 27 januari 1869 en overleden te Hoorn op 5 juni 1939. Dit echtpaar krijgt geen kinderen.
 
Foto 1: Pieter Weel en Maartje Bakker in de voortuin van hun huisje.
Foto 2: Pieter rookt een pijp en Maartje geeft zittend op haar knieën de kippen wat voer.

Pieter en Maartje wonen naast de boerderij van de familie Dekker (zie 1940 en 1953). Anno 2004 doet deze woning dienst als berging (Dorpsweg 94) van de familie Duin, Dorpsweg 96. Later woont in dit huisje Jan Davids, de vader van bakker Wim Davids.
 
Het huisje van Pieter Weel en Maartje Bakker (foto's respectievelijk 2002 en 2004).

8 november:
Uit: Het Vaderland, staat- en letterkundig nieuwsblad.
De heer D.V. van Schellinkhout is te Hoorn om 5 uur dood aan den weg gevonden. Om 3 uur was hij op de fiets uitgegaan om te kijken naar het hooge water en is toen over een door den storm losgebroken electrischen draad gereden.

Op 8 november 1921 wordt de laatste vergadering van de Geheelonthouders Vereniging gehouden, omdat er "volstrekt geen belangstelling is" (zie 1918).

21 november:
Uit: Het Vaderland, staat- en letterkundig nieuwsblad.
RECHTSWEZEN
Een hypnotiseur.

Voor het kantongerecht te Hoorn heeft terechtgestaan zekeren J.R., tuinman te Schellinkhout, die onbevoegd de geneeskunde had uitgeoefend bij drie personen, die hij masseerde en aan wie hij middelen en kruiden verkocht.
Van het kind van den getuige J.K. te Blokker zou beklaagde "iets onzichtbaars" hebben weggenomen. Bij getuige Tr.B, eveneens te Blokker, heeft beklaagde zoogenaamd "zenuwwater" uit een dikke knie verwijderd, terwijl hij getuige E.H. te Wijdenes tijdens behandeling in slaap liet vallen.
Het O.M. vond de feiten wel niet zoo heel erg, doch de ambtenaar meende, dat een hypnotiseur meer kwaad dan goed doet. Hij vorderde daarom f 25 boete, subsidiair 10 dagen hechtenis.
Beklaagde las een heel pleidooi, waarin hij masseeren niet strafbaar oordeelde. Het wordt door zoovelen gedaan, aldus beklaagde. Hij merkte daarbij op geen kruiden te hebben verkocht om er rijker van te worden.
Uitspraak over 14 dagen.
(Zie 1916).

   
Drie foto's van de dijk. De eerste twee zijn uit circa 1921. De derde foto is uit omstreeks 1915 en toont ons de dijk met onder andere Jan Breebaart en zijn hondje Kees. Links het "Havenland" dat eigendom is van de Hervormde kerk.

31 december:
Het dorp telt 542 inwoners, te weten 258 mannen en 284 vrouwen.

___________________

naar begin van deze pagina
naar het eerstvolgende jaar
terug naar de basispagina (home)

 G. Kazimier.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op (maand / dag / jaar / tijdstip) :