De geschiedenis van Schellinkhout, periode 1958.

De tijdlijn van Schellinkhout van 1958.

1958
 De dijk tussen de opgangen van De Laan en de Westermeeweg.

Op 15 maart wordt de plaatselijke horecagelegenheid "café R. v.d. Veen" genoemd. Blijkens een affiche van de uitvoering van de toneelvereniging "de Boom van ons Genoegen" is later in dit jaar, op 22 november, de heer Dikstaal de uitbater.


Hendrikus Valentijn (1882-1971) is op 75-jarige leeftijd aan het werk in de fruittuin van tuinder Klaas Roos (zie 1910).

maart:

Piet Weel (rechts) en Jaap Weel spelen in de sneeuw ter hoogte van het huisje dat aan de Dorpsweg, naast (noordelijk van) het voormalige gymnastieklokaal (later café, annex snackbar, "De Carroussel"), heeft gestaan.

 
Foto 1: Achter de drie jongetjes, Pam de Vries, Piet Sjoerds en Pim de Vries, staat veeverlosser en pootopknapper Deinum. De vader van de tweeling Pim en Pam, Jan Cornelis de Vries, zit onder de koe.
Foto 2: Pim de Vries op zijn autoped.

Elftalfoto uit omstreeks 1958.

Achterste rij v.l.n.r.: Piet Compas, Doede de Vries, Loek Jongsma, Kees Tuinman, Rens van der Veen, Piet Has (gebogen), Piet Bakker, Kees Donker, Piet Posch en Walter Roos;
Onderste rij v.l.n.r.: Kees Buisman, keeper Ton Ruiter en Harm Jongsma.

De romp van "De Grote Molen" wordt voor een gulden overgedragen aan de gemeente Schellinkhout (zie 1914 en 1930). In de gemeenteraad wordt het besluit genomen om de molen uitwendig voor f 16.000,- te herstellen, maar vanwege een bestedingsbeperking kan het werk niet worden uitgevoerd. De gemeente kan dus niet aan haar verplichting tot restauratie voldoen (zie 1974).

   
Foto 1 en 2: De romp van de Grote Molen.
Foto 3: Uitzicht vanuit de molen in zuidelijke richting.

   
Bovenstaande Schellinkhouter jonge mannen vieren met twee vrienden uit Twisk kermis in Hoorn.
Foto 1: Sjaak Visser uit Twisk, witte Jan Ruiter, Cees Dop, Piet Oud uit Twisk, Dirk Nooij, Piet Baas en Piet Bakker.
Foto 2 is gemaakt op de kermis in Schellinkhout. Op de fiets zit Rens van der Veen, terwijl Klaas Dekker op de schouders van Dirk Nooij zit.
Ook de jongere jeugd vermaakt zich prima op de jaarlijkse kermis in het dorp. Op de derde foto zien we Tineke de Boer (geboren in 1951).

Drie kermisfoto's, waarvan de tweede in elk geval op 30 mei is genomen in Schellinkhout.
   
Foto 1: V.l.n.r. Mevrouw Visser-Peetoom, Jaap Weel en Klazien Weel-Visser.
Foto 2: Links Dirk Nooij en Dick Posch.
Foto 3: V.l.n.r. Cees Tuinman (wonende op Munnekai), Jan Visser, Jan Nierop, Dirk Nooij, Jan Ruiter en Cees Dop.

 
Ook deze foto bij de schiettent op de kermis is op 30 mei genomen. Dirk Nooij mikt op de roos en achter hem kijkt Rens van der Veen toe. Dirk "krijgt scharrel aan" Jantje Maartje (Jannie) Blokker, geboren 2 december 1941. Foto 2 toont Jannie in de tuin van haar aanstaande schoonouders in de zomer van 1963.
Dirk en Jannie trouwen op 12 juni 1964 en krijgen twee dochters: Marjanne Elisabeth (Marjan), geboren 3 maart 1966 en Elisabeth (Hetty), geboren op 15 januari 1968. Pikant detail is het feit dat Marjan wordt geboren op de dag dat haar opa Johannes (Jo) Nooij komt te overlijden. Deze geboorte en dit overlijden vinden niet alleen op dezelfde datum plaats, maar ook nog op dezelfde plaats, namelijk in het Stadsziekenhuis te Hoorn. Voor de kersverse vader Dirk Nooij zal het dus een dag met gemengde gevoelens zijn geweest.

Een foto van "het tweede" genomen op het buitendijks gelegen voetbalveld.

Van boven naar beneden en v.l.n.r.:
-J. Brouwer, Klaas Stapel, Wim Nierop, Tjeerd Dragtsma, Dirk Compas en Jan Has;
-Piet Best, "grote" Cor Koster, Dirk Knol, Piet Posch en Johannes Cornelis (roepnaam Joop) Vis, geboren te Wijdenes op 29 december 1928; overleden te Hoorn op 13 augustus 2012.

   
Drie "buitendijkse" foto's.

Tijdens de restauratie van de toren (zie 1956) worden deze foto's gemaakt.
De eerste is genomen in oostelijke richtingen. De andere in zuidelijke richting.
 
Foto 1: De boerderij van Nobel;
Foto 2: Het langgerekte gebouw links is de kolfbaan van het daarvoor staande dorpscafé.

Achter de kerk loopt een slootje en daar kun je fijn spelevaren
.  
Foto 1: Deze foto is in maart gemaakt.
Foto 2: De jongens zijn v.l.n.r. Loek Jongsma, Piet Leegwater (alias Pietje Peuter), Piet Weel jr., Klaas van Hinte, Gertjan Posch, Cor Veer en Wim Hoogenboezem.

 De NACO-bushalte tegenover het raadhuis.

___________________

naar begin van deze pagina
naar het eerstvolgende jaar
terug naar de basispagina (home)

 G. Kazimier.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op (maand / dag / jaar / tijdstip) :