De geschiedenis van Schellinkhout, periode 1961.

De tijdlijn van Schellinkhout van 1961.

1961
Er komt een toewijzing voor de bouw van twee woningwetwoningen. Een jaar later komt daar nog één bij.

 De huisjes bij de dijkopgang van de Meeweg (zie ook 1963 en 1973).

Pieter Jan Ruiter en zijn vrouw Trien Danner gaan met hun als camper ingerichte DKW-bestelbus, waarmee hij ook elk weekeinde de voetballers naar de uitwedstrijden brengt, met vakantie. Veelal naar het buitenland, zoals Duitsland en Luxemburg. Soms gaan er vrienden mee, zoals bakker Wim Davids en zijn vrouw Willy Weel, zoals op de tweede foto is te zien. De Morris-personenauto op de foto is eigendom van Frits Bergsma, die getrouwd is met de dochter van Piet en Trien, Gré Ruiter. De eerste foto is genomen ter hoogte van de manufacturierenwinkel van Ruiter. Er naast staat (nog) het huis van de familie Dop. De DKW-bus wordt later ingeruild voor een modernere Citroen-bus. Op de derde foto ziet u mevrouw Ruiter-Danner op de treeplank van deze bus.
   

 

20 april.
Er is "boelhuis" ten huize van de heer Klaas Vet, ten overstaan van de Heer Notaris, C. Breebaart te Hoorn. 26 kalfkoeien, 8 pinken, 7 kalveren, 20 schapen, 28 lammeren benevens diverse landbouwwerktuigen worden verkocht.

De boerderij van de familie Ham, Dorpsweg 75, wordt verbouwd. In de voorgevel worden twee extra ramen gemaakt en ook in de zijgevels worden, ondermeer voor de slaapkamers, ramen gecreëerd (zie 1967).
 
De foto's zijn gemaakt in respectievelijk 1960 en 1961.

Deze schoolfoto wordt gemaakt ter gelegenheid van het vertrek van juf Duursma naar Alkmaar vanwege haar huwelijk met Jan Liefaard. Zij gaf les aan de laagste drie klassen.

Achterste rij v.l.n.r.:
Leo Vis, Bouke Sjoerds, Cor de Groot, Klaas Dekker, Jan Schuring, Dick Plas, Kees Leegwater, Appie de Boorder, Piet Zwier, Henk Rorije, Gino Brouwer, Martin Sluis, Piet Leegwater, Klaas Ham.
Links daarvóór v.l.n.r.:
Nel Sluis, Gerie Davids, Annemarie Leegwater, verder naar het midden meester Klomp.
Daarvóór v.l.n.r.:
Pim de Vries, Piet Sjoerds, Trijnie Donker, Tineke de Boer, Annemarie de Boer, juf Duursma met op schoot Gerda de Jong, Tinie Voolstra, Deanne Palenstijn, Marjan Boot, Appie de Jong, Aafke Donker, Hans Visser.
Zittend v.l.n.r.:
Pam de Vries, Geertje de Boorder, Catrien Leegwater, Kees Walkeuter, Aafke Renooy, Willie de Vries, Dirma Visser.
Zittend op de vloer v.l.n.r.:
Wim Tuinman, Piet de Boorder, Jan Zwier, Adrie Vis.

En bovengenoemde kinderen bezoeken allemaal deze Openbare Lagere School aan De Laan (zie 1975).

Uit een krant van 12 juli:
Tragisch ongeval
Tengevolge van een bromfietsongeluk is gisteren in het Sofia-ziekenhuis te Zwolle overleden de oud-Hoornaar R.K. Brouwer in de leeftijd van 26 jaar. De heer Brouwer werkte op de tekenafdeling van het verzendhuis Wehkamp te Ommen. Hij woonde met zijn vrouw, die uit Schellinkhout afkomstig was, en drie kinderen in een zomerhuisje te Ommen, doch zou deze week een nieuwe woning betrekken. Maandag, toen het ongeluk gebeurde, was de heer Brouwer juist jarig. Hij spoedde zich per bromfiets naar huis, doch is toen op een rechte weg in botsing gekomen met een auto. Hij werd naar het Sofia-ziekenhuis te Zwolle overgebracht, waar zijn toestand eerst niet zo ernstig leek. Gisteren is hij evenwel overleden. Vrijdag te drie uur wordt zijn stoffelijk overschot te Schellinkhout ter aarde besteld.


9 augustus:
 
In het gemeentehuis van Blokker trouwen Dick Posch en Petra Gons. Het bruidspaar wordt die dag in een prachtige 'slee' van de firma Julius uit Oosterblokker vervoerd.

Twee foto's van Dorpsweg 153, de meest zuidelijk gelegen boerderij van het dorp, waar jarenlang pikeur Jan Hart heeft geboerd. De foto's zijn gemaakt in respectievelijk (omstreeks) 1950 en 2002.
 

In oktober heeft de veefokvereniging een piano nodig. Expediteur Cor Dop haalt het muziekinstrument op 6 oktober uit Hoorn en brengt het op 8 oktober weer terug. De kosten bedragen f 15,-. De nota wordt op 1 december voldaan.

Hieronder twee foto's van de kokmeeuwenkolonie in de Nek. De zwartwit-foto is uit omstreeks 1961 en de kleurenfoto in genomen in juni 2003.
 

 De klassen 4, 5 en 6 van Openbare Lagere School (schooljaar 1960 - 1961).
Behalve meester Klomp op de bovenste rij v.l.n.r.: Roelie Has, Gerie Davids, Nel Sluis, Jannie (Serrarens) de Vries, Renee Koorn, Truida Baas.
Middelste rij v.l.n.r.: Marjan Walkeuter, Wim (Pikkie) Tuinman, Trijnie Donker, Annemarie Leegwater, Margreet Mol.
Onderste rij v.l.n.r.: Catrien Leegwater, Piet (Peuter) Leegwater, Tineke de Boer en Jan Zwier.

 
Twee foto's uit de beginjaren zestig van de vorige eeuw.

___________________

naar begin van deze pagina
naar het eerstvolgende jaar
terug naar de basispagina (home)

 G. Kazimier.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op (maand / dag / jaar / tijdstip) :