De geschiedenis van Schellinkhout, periode 1992.

De tijdlijn van Schellinkhout van 1992.

1992
januari: Piet Posch ontvangt uit handen van burgemeester Vlaar de eremedaille behorend bij de orde van Oranje-Nassau. Posch bekleedt gedurende tientallen jaren vele functies in diverse verenigingen en organisaties. Zo is hij van 1947 tot 1976 bestuurslid van de voetbalvereniging Schellinkhout. Van 1976 tot 1987 is hij betrokken bij de jongveekeuring oostelijk West-Friesland. Van 1962 tot 1970 is Posch raadslid van de gemeente Schellinkhout en van 1960 tot 1969 secretaris/penningmeester van het Onderlinge Veefonds te Schellinkhout. Hij is ruim 30 jaar werkzaam bij de afdeling West-Friesland van de agrarische bedrijfsverzorgingsdienst, de vroegere boerenhulp (zie 1962).
  Het opspelden van de medaille voor Piet Posch.

Uit een onbekende krant van 15 januari:
Met 45 hoog geschoolde medewerkers werkt CAT Benelux bv in Schellinkhout aan geavanceerde computerprogramma's die worden toegepast door de Europese ruimtevaart en vrijwel alle bekende Nederlandse multi-internationals.
 Thijs Chanowski (links) en mede-directeur Ton Zeilstra.
CAT staat voor Computer Assisted Televideo Benelux. De oprichter en directeur is Thijs Chanowski. Het bedrijf is gevestigd aan de Dorpsweg, nummer 78a, in een tot ultra-modern laboratorium omgebouwde houten boerenschuur en heeft een oppervlakte van ± 580 m², verdeeld over 3 bouwlagen. CAT Benelux bv is ruim drie jaar geleden onderdeel geworden van de automatiseringsgigant BSO te Utrecht. Hieronder twee foto's van het bedrijf.
 

18 januari: Al twee jaar verzorgt een groepje kinderen van de Jan Luykenschool een eigen dorpskrant: "Het Schellinkhoutertje". Vijf jongens uit de zevende en achtste groep zorgen dat bijzonderheden uit het dorp in dit krantje komen. Hoofdredacteur is Marc Uiterwaal, die deze baan heeft overgenomen van zijn oudere broer Michel. De redactie bestaat verder uit Neeldert Visser, Gijs Louët Feisser, Stefan Vis en Martijn Scholten. Het krantje van 22 april 1995 is het laatste krantje dat ik heb kunnen traceren. Er is een kort uittreksel gemaakt van de inhoud van de krantjes. Klik hier als u dit uittreksel wilt lezen.

Hieronder het logo van het krantje en een krantenfoto van de redactie.
 

Op 29 maart start Petra Dop, Ravenstraat 72, met "Petra's haarsalon", totale haarverzorging voor dames en heren.

Sedert de opening in april 1974 leent de bibliotheek het 150.000-ste boek uit aan Piërra Budde.

  De vrijwilligers van de bibliotheek.
Van links naar rechts:
Jannie Bant, Marjory Roodhuijzen, Gré Rooker, Gré Nieuweboer, Greetje Wardenaar, Gretha Heijman, Rie Ham, Annemarie Hoogenboezem, Cor Heijman, Isabelle Uiterwaal, Mieke Bajema, Michie Visser.

Het waterschap West-Friesland tikt boeren met land in en bij Schellinkhout op de vingers omdat ze meer sloten dempen dan is toegestaan. Het gebied wordt op dat moment verkaveld. Agrariërs kunnen subsidie van de landinrichtingsdienst krijgen als ze hun land verbeteren. Landbezitters grijpen die gelegenheid aan om sloten te dempen met slib uit de opvangbekkens van de WRK III bij Andijk. Daarmee loopt het waterbergend vermogen van het gebied gevaar. Wie sloten wil dempen hoort bij het waterschap om een ontheffing te vragen en dat is niet in alle gevallen gedaan.....

Het huisje dat in het dorp bekend staat als het huisje van "Van Druten".
 
Aan de basis van de IJsselmeerdijk: de woning Zuiderdijk 55 (foto's respectievelijk 1963 en circa 2002).

De kunstenaar Jan van Druten en zijn vrouw Fiep kopen in 1963 het onbewoonbaar verklaarde huis. Ze laten het pand helemaal opknappen. Ze gaan er in wonen en ook is er het atelier van Jan gevestigd. De kunstenaar houdt zich bezig met monumentale kunst. De portefeuille bevat voornamelijk muurschilderingen, tegeltableaus, ceramiek en glazenierswerk. Hij maakt echter ook tal van schilderijen, tekeningen en portretten.
Jan van Druten (1916-1993) is de schepper van (ondermeer) het onderstaande bronzen beeldje. Een kalf van Piet Posch staat model. Op de eerste foto, afkomstig uit het familiearchief van de familie Posch, zien we rechts de kunstenaar aan het werk. Het beeldje staat op de overgang van Wester- naar Oosterblokker, bij het Beatles-monument (zie Piet Posch: 1962).
 
Het bronzen kalf is in het weekeinde van 23 en 24 augustus 2008 gestolen. In januari 2010 wordt het beeldje in de middenberm van de Oostergouw te Hoorn teruggevonden.

___________________

naar begin van deze pagina
naar het eerstvolgende jaar
terug naar de basispagina (home)

 G. Kazimier.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op (maand / dag / jaar / tijdstip) :