De geschiedenis van Schellinkhout, periode 1996.

De tijdlijn van Schellinkhout van 1996.

1996
Op Nieuwjaarsdag is de landijsbaan op "de Pekel" open. Op onderstaande foto ziet u links Martin Kaz. en rechts zijn klasgenoot David Wiebring.

De RABO-vestiging in het dorp gaat definitief dicht. Het kantoor aan de Dorpsweg 91a voldoet volgens de RABO-bank niet meer aan de normen. Met name nieuwe veiligheidseisen van de overheid spelen een rol (zie 1986).

23 januari: de stolpboerderij van de familie C.P. Snoeck, Dorpsweg 16 brandt af. De bijbehorende koel- en opslagruimtes van het fruitkweekbedrijf kunnen worden behouden. De eerste foto is uit omstreeks 1975 als familie Zijp nog op deze boerderij woont. De vierde foto is van de herbouwde stolp en is genomen op 19 oktober 2003.

     

februari:
Tijdens een schaatstocht op het IJsselmeer overlijdt op 67-jarige leeftijd Louwris (Louw) Koster (geboren 1 oktober 1928; overleden 4 februari 1996).
Hoewel letterlijk een "klein mannetje", is de agrariër van groot belang voor het verenigingsleven. Louw levert zijn bijdragen aan onder andere:
de plaatselijke voetbalvereniging (voorzitter), het kerkelijk werk van de Hervormde gemeente, de floraliavereniging "Bloem en Fruit", de schattingscommissie voor de ruilverkaveling Westwoud, de Raad van Toezicht van de RABO-bank te Hoorn en de Veeteelt Studieclub.

Op de zwart-wit foto's ziet u Louw en zijn vrouw Geer Winkel onder een koe. Het echtpaar Koster-Winkel heeft vier kinderen: Kees, Arno, Martino en Elian.
   
Verder een kleurenfoto van Louw Koster uit 1987.

5 februari:
IJsclub "de Opbouw" organiseert onder voorzitterschap van Gerben Kazimier schaatswedstrijden voor de schooljeugd op de ijsbaan "de Pekel".
 
Foto 1: Voorste rij v.l.n.r. De tweeling Frank en Erik Edam, Uco Hommersen, Maarten Mulder en Nada Wittenberg met haar moeder.
Foto 2: Martin Kaz. (rechts).

februari:
Kruiend ijs tegen de IJsselmeerdijk. Het jongetje is Martin Kaz.

Het huisje van het echtpaar Dop (Corrie Coevert en Cor Dop), Dorpsweg 124, wordt gesloopt. Hieronder vier oude foto's van het huisje. Op de eerste foto hangen drie kinderen van Cor en Corrie uit het raam. Het zijn Cees (geboren 1941), Dik (geboren 1946) en Anneke (geboren 1945). Het tweelingzusje van Dik, genaamd Tineke, verdrinkt op tweejarige leeftijd in het IJsselmeer als zij daar met haar driejarige vriendinnetje en buurmeisje Maartje Mantel (dochter van smid Jan Mantel) aan het spelen is. De kleine Maartje rent nog naar schoolmeester Klomp, maar deze kan geen redding meer bieden. Vanachter het huiskamerraam moet Maartje toezien hoe haar vriendinnetje aan aantal dagen later wordt begraven. Het jongetje dat beneden op de weg staat is het buurjongetje Tonny Ruiter (alias Bill Ruiter), geboren op 15 mei 1944.
     

De twee onderstaande foto's van het huisje van de familie Dop zijn gemaakt op 21 maart. De sloopwerkzaamheden zijn dan al begonnen (zie 1944, 1947, 1997 en 2005).
 

 De Grote molen.

  1996 is een bijzonder jaar voor Bep en Piet Bakker.

___________________

naar begin van deze pagina
naar het eerstvolgende jaar
terug naar de basispagina (home)

 G. Kazimier.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op (maand / dag / jaar / tijdstip) :