De geschiedenis van Schellinkhout, periode 1997.

De tijdlijn van Schellinkhout van 1997.

1997
IJsclub "de Opbouw" bestaat in 1996 vijftig jaar, maar er ligt eind 1996 nog onvoldoende ijs op "de Pekel" om dit jubileum op de landijsbaan te kunnen vieren. Dat is wel het geval op 7 januari 1997. Op laatstgenoemde datum wordt er voor de schooljeugd een heuse elfstedentocht georganiseerd met stempelposten, kluunplaatsen en warme chocolademelk. Klik op een afbeelding voor een grotere versie.

januari: De maandelijkse concerten van de "Muziekkring Schellinkhout" in de Nederlands Hervormde kerk trekken steeds minder bezoekers. Volgens Piet Roodhuijzen, één van de bestuursleden, begint een donateursactie echter zijn vruchten af te werpen. De "Muziekkring" is in 1974 opgericht toen het orgel en de kerk gerestaureerd waren. Sindsdien zijn er eens in de maand op zondagavond klassieke concerten. De "Muziekkring Schellinkhout" telt ongeveer 180 donateurs (zie Piet Roodhuijzen 1967 en 2000).
 Piet Roodhuijzen bij de kerk.

Chris en Ina van der Made kopen de woning Dorpsweg 31 van familie Van Klingeren. Het huis wordt grondig opgeknapt. Op de kopgevel komt een prachtige makelaar. Ze noemen de woning "HORAS", een Indisch woord dat "GELUK" betekent. Eerdere bewoners van dit huis zijn onder andere brood- en beschuitbakker P. Schoen en mevrouw Rutgers. Van bakker Schoen is bekend dat hij de papieren beschuitzakken met zijn mond opblaast ook al is hij erg verkouden....
In de woning Dorpsweg 31 is anno 2004 nog steeds een bovenlicht aanwezig dat herinnert aan brood- en beschuitbakker P. Schoen.

     
Foto 1: omstreeks 1920. Een aantal buurkinderen, onder andere van de belendende boerderij "Vriendenhof", poseert voor de fotograaf.
De andere drie foto's zijn van omstreeks 1997, omstreeks 2000 en 22 oktober 2003.

Hieronder drie foto's van G.J. Palenstijn. Gerrit Jan Palenstijn (geboren te Schellinkhout op 26 februari 1924; overleden te Hoorn op 20 september 2007) wordt in de tweede wereldoorlog door de Duitsers in Duitsland te werk gesteld. Kort na de oorlog vertrekt hij naar Normandië om boer te worden. Het werk bevalt hem niet en hij wil weer graag voetballen in Schellinkhout (zie 1947: foto's). Na een jaar is hij dus al weer terug. Hij wordt tuinder. De prijzen zijn echter zo laag, dat het fruit aan de varkens wordt gevoerd. Op zijn 47-ste is Gerrit dan ook bij de plantsoenendienst van Hoorn gaan werken. Gerrit is gehuwd met Geer Bloothoofd, die op 3 december 1997 overlijdt.
Gerrit Jan Palenstijn op zijn ijszeiler, respectievelijk in 1963, 1987 en 1997.
   
Foto 1, februari 1963:
Gerrit Jan Palenstijn, zoon van de voormalige burgemeester (zie 1938, 1941 en 1942), op het IJsselmeer met twee onbekende Hoornse kinderen, die ook graag op de foto willen. Gerrit bouwt zijn ijszeiler zelf. Hij gebruikt daarvoor ondermeer de volgende onderdelen: een dikke bamboestok, een voorvork van een fiets, een oud dorszeil en uiteraard een paar oude schaatsen.
Foto 2, februari 1987:
Gerrit glijdt op zijn ijszeiler over de ijsvlakte van het dichtgevroren IJsselmeer tussen de Nek en De Tocht voor Schellinkhout. De startplaats is het Schelpenstrandje. Gerrit is gekleed in zijn hengelaarspak en heeft een bromfietshelm op zijn hoofd.
Foto 3, 5 januari 1997:
Gerrit poserend op zijn ijszeiler voor een reportage in een tijdschrift.

Bovenstaande tekening van De Laan maakt Gerrit op jeugdige leeftijd op 19 maart 1938, als hij in het raadhuis bij zijn vader, die burgemeester is, op bezoek is.

april: Het echtpaar Dop (Cornelia Coevert en Cor Dop) is 60 jaar getrouwd. Het diamanten echtpaar viert het feest in het dorpshuis. Cor is vrachtrijder geweest en zijn vrouw Corrie taxichauffeuse. Ze krijgen drie kinderen: twee zoons en één dochter. Het bedrijf wordt door de zoons voortgezet. Cor Dop overlijdt op 22 augustus 1997 (geb. 20 december 1912). Zijn echtgenote Corrie overlijdt op 11 juni 2000 op 85-jarige leeftijd.

  Het diamanten echtpaar Dop.

 Dorpsweg 7, bewoond door mevrouw J.M. Snoeck-Ooms, geboren 13 oktober 1919.

april: Het echtpaar Jaap Ham en Nel Ham-Roele zijn 60 jaar getrouwd. Ze wonen van mei 1937 tot mei 1961 in Hem en daarna in Schellinkhout. Sedert 6 jaar wonen ze in het verzorgingstehuis van de Bosmanstichting. Ze hebben drie kinderen: dochter Gré en de zoons Piet en Cees. Cees is, net als zijn vader, veehouder (zie 2002: toneel).

  Het diamanten echtpaar Ham.

___________________

naar begin van deze pagina
naar het eerstvolgende jaar
terug naar de basispagina (home)

 G. Kazimier.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op (maand / dag / jaar / tijdstip) :